In 2003 ontmoette ik in Malawi de toen 30-jarige Grace Mathanga, besmet met het aidsvirus. Haar man en enig kind had zij toen al verloren aan deze ziekte en ook haar lot leek bezegeld. Tegen de Afrikaanse gewoonte in had Grace echter de moed gehad om met haar ziektegeschiedenis in de openbaarheid te treden, en via een publicatie in The Guardian, een Engels dagblad, kwam ik haar op het spoor. Levensreddende aidsremmers kostten in Malawi  meer dan een maandsalaris (ca 25 Euro) en waren daarom voor de meeste mensen onbereikbaar. De gedachte dat ik met een dergelijk betrekkelijk gering bedrag per maand een leven zou kunnen redden, liet mij, als arts, niet los en bracht mij uiteindelijk met Grace in contact.

Via een Nederlandse arts bij wie ik daar werkte, lukte het om haar maandelijks de benodigde medicijnen te leveren, en Grace knapte zienderogen op.

Een half jaar later bezocht Sarah Boseley van The Guardian Grace opnieuw en berichtte uitvoerig over haar verbeterde en inmiddels gestabiliseerde gezondheid. Dat artikel leverde toen, begin 2004, ruim 400 reacties op van Guardianlezers die ook een Malawiaan wilden redden. In samenwerking met de redactie van The Guardian is er toen bliksemsnel een stichting opgericht, die gezien het internationale karakter tevens het woord foundation (stichting) draagt. Saving Grace is de titel van het oorspronkelijke artikel in The Guardian. Medebestuurslid is Wim Eelman,  penningmeester en er is een vacature voor de functie van secretaris.. Sinds 2004 kan de stichting jaarlijks ruim 10.000 Euro overmaken naar Malawi, aanvankelijk voor aidsremmers, later toen die gratis beschikbaar kwamen, voor algemene ondersteuning.

In september 2007 is SGF gestart met een groots preventieproject  in samenwerking met Theatre for a Change ( www.theatreforachange.com).

Deze groep, die al eerder ervaring opdeed in West Afrika, zet een origineel interactief voorlichtingsprogramma op voor de basisscholen in geheel Malawi. Regelmatig wordt ter plaatse geëvalueerd en ontvangen onze donateurs een update.

Grace verkeert nog steeds in goede gezondheid en is in 2008 zelfs bevallen van een gezonde dochter,  Chisomo.  Grace is ambassadeur van SGF en heeft presentaties gegeven in het parlement van Malawi en op een internationale aidsconferentie in Oeganda. Zij geeft workshops aan prostituees over veilig vrijen en  de betekenis van aidstesten en aidsremmers. Zo geeft  zij een stem en een gezicht aan allen die getroffen zijn door hiv en aids en is zij een inspiratiebron voor velen.

Hetty van Dijk, voorzitter SGF

 

 

Over de stichting Saving Grace Foundation (SGF)

Steun ons !

The Saving Grace Foundation

Via ons rekeningnummer

48 24 35 488

tnv St.Saving Grace Foundation

te Den Burg

Lees hier over het meest recente bezoek.


Contact:

Meer informatie over de Saving Grace Foundation

Klik hier om een mail te sturen.

Deze website is mogelijk gemaakt door Helen Zandstra, Texelhosting en Floberus