Update 2011

 

Onlangs was ik weer in Malawi op bezoek bij ons project Saving Grace. De voorlaatste keer was in 2007 en de vooruitgang nu was enorm! Toen was Theatre for a Change (TfaC) net begonnen in de hoofdstad Lilongwe met 4 stafleden, waaronder de naamgever van onze stichting, Grace Mathanga. Grace verkeert in goede gezondheid en werd in september 2008 opnieuw moeder, nu van een gezonde dochter Chisomo. Zwangerschap en bevalling (risico’s bij een seropositieve moeder!) werden zorgvuldig en deskundig begeleid, en tot mijn grote opluchting bleek Chisomo gezond!


                     
                           

Hetty en Grace                                                        Chisomo, beetje beduusd door alle aandacht   

               

Speerpunten van TfaC, zie www.tfacafrica.com, zijn het onderwijzersproject (TTC) en de voorlichting aan kwetsbare groepen. Inmiddels zijn er 64 stafleden verdeeld over het land, vrijwel allemaal Malawianen en allen door TfaC zelf opgeleid.

De stichting Saving Grace Foundation steunt de bewustwording van kwetsbare groepen, vooral jonge vrouwen en prostituees. Daartoe worden voorstellingen en workshops gegeven. Tijdens een voorstelling wordt een thema uitgebeeld en wordt het publiek uitgenodigd scènes mee en over te spelen, om duidelijk te maken dat er keuzes mogelijk zijn. Workshops zijn intiemer, maar hebben hetzelfde doel: elkaars ervaringen delen en inzien dat je kunt kiezen hoe je verder gaat. Je kunt nee zeggen, je kunt kiezen voor veilige seks, je kunt overwegen je te laten testen op hiv. Er zijn betrouwbare plaatsen waar vrouwen terecht kunnen die mishandeld zijn, waar je aidsremmers kunt krijgen, waar hulp, steun en voorlichting is en waar je kunt praten. Ik mocht ook nu weer mee naar een workshop en op blote voeten in een hutje ervaren hoe vrouwen van elkaar leren, elkaar steunen en hoe sterk en zelfbewust ze daardoor worden. Veel stafleden, ook mannen, zijn zelf afkomstig uit de seksindustrie en weten als geen ander welke problemen er op straat leven. Ik was geroerd toen een van hen vroeg of ik niet vaker kon komen, omdat mijn aanwezigheid hen steunde en inspireerde. En dat terwijl wij elkaars taal niet spreken!

Een paar dagen eerder mocht een groepje stafleden een voorstelling geven in het parlement.

            
       

Stafleden TfaC                                                        Visie, missie en doel TfaC                               

  Er kwam maar een handjevol parlementariërs en die gaven ook nog eens op ruwe wijze commentaar op de gespeelde onderwerpen en de actrices. De groep, die veel tijd en energie in de voorbereiding had gestoken, was gedesillusioneerd. Wij hebben echter gesteld dat er nergens in Afrika ooit eerder prostituees de moed hadden gehad om op die manier nota bene in het parlement aandacht te vragen voor gedragsverandering ten aanzien van seks. Hun optreden heeft zeker ook tot nadenken aangezet.

Aidsremmers zijn dankzij inspanningen van o.a. Bill Clinton en Bill Gates dan wel gratis verkrijgbaar, maar dat betekent nog niet dat iedereen die ze nodig heeft, ze ook krijgt. Door het ontbreken van bijvoorbeeld infrastructuur en informatie sterven er nog veel mensen in Malawi. Theatre for a change heeft meer sponsors, o.a. het Nederlandse Aidsfonds. Deze instelling heeft gelden beschikbaar gesteld voor een mobiele unit, een Aidsbus, die ook in afgelegen gebieden kan testen op hiv, en medische begeleiding, informatie en medicijnen kan verstrekken. Op deze wijze probeert TfaC ook het bij toeristen populaire en daardoor met sekswerkers bezaaide gebied rond het meer te bereiken.

Mijn “inspectieronden” betaal ik zelf en vinden daarom maar eens per drie jaar plaats. De volgende reis staat voor 2013 gepland. In deze economisch moeilijke tijden waardeer ik iedere bijdrage en garandeer dat uw donaties  wel degelijk een verschil maken in vele levens!

Hetty van Dijk                       

December  2011